The moment when, 50 years ago, Neil Armstrong planted his foot on the surface of the Moon inspired awe, pride and wonder around the world. This newspaper argued that “man, from this day on, can go wheresoever in the universe his mind wills and his ingenuity contrives…to the planets, sooner rather than later, man is now certain to go.” But no. The Moon landing was an aberration, a goal achieved not as an end in itself but as a means of signalling America’s extraordinary capabilities. That point, once made, required no remaking. Only 571 people have been into orbit; and since 1972 no one has ventured much farther into space than Des Moines is from Chicago.
The next 50 years will look very different. Falling costs, new technologies, Chinese and Indian ambitions, and a new generation of entrepreneurs promise a bold era of space development. It will almost certainly involve tourism for the rich and better communications networks for all; in the long run it might involve mineral exploitation and even mass transportation. Space will become ever more like an extension of Earth—an arena for firms and private individuals, not just governments. But for this promise to be fulfilled the world needs to create a system of laws to govern the heavens—both in peacetime and, should it come to that, in war.
The development of space thus far has been focused on facilitating activity down below—mainly satellite communications for broadcasting and navigation. Now two things are changing. First, geopolitics is stoking a new push to send humans beyond the shallows of low-Earth orbit. China plans to land people on the Moon by 2035. President Donald Trump’s administration wants Americans to be back there by 2024. Falling costs make this showing off more affordable than before. Apollo cost hundreds of billions of dollars (in today’s money). Now tens of billions are the ticket price.
[ … ]
It is a mistake to promote space as a romanticised Wild West, an anarchic frontier where humanity can throw off its fetters and rediscover its destiny. For space to fulfil its promise governance is required. At a time when the world cannot agree on rules for the terrestrial trade of steel bars and soybeans that may seem like a big ask. But without it the potential of all that lies beyond Earth will at best wait another 50 years to be fulfilled. At worst space could add to Earth’s problems. | 50 yıl önce Neil Armstrong'un Ay'a adımını atması tüm dünyada heyecan, gurur ve merak yaratmıştı. Bu gazete "bugünden itibaren insanoğlu evrende aklının hayal edebildiği ve yeteneklerinin elverdiği her yere gidebilir... insanlık er ya da geç gezegenlere kesinlikle gidecek" demişti. Fakat hayır. Ay'a inmek bir yanılsamaydı; başlı başına bir hedef değil, Amerika'nın olağanüstü kapasitesini göstermek için ulaşılmış bir hedefti. Bu noktaya bir kez varıldıktan sonra, artık tekrarlanması gerekmiyordu. Sadece 571 kişi yörüngeye ulaştı ve 1972'den bu yana hiç kimse uzayın daha derinliklerine pek inmedi, Des Moines ile Chicago arası kadar gidebildiler. Önümüzdeki 50 yıl ise çok farklı olacak. Azalan maliyetler, yeni teknolojiler, Çin ve Hindistan'ın ihtirasları ve girişimcilerden oluşan yeni nesil uzay çalışmalarında güçlü bir dönem yaşanacağının işaretlerini veriyor. Zenginlere turizm ve herkese daha iyi iletişim ağları sunulacağı kesin; uzun vadede maden arama ve toplu ulaşım da sözkonusu olabilir. Uzay giderek dünyanın bir uzantısı haline gelecek; bu dönem sadece devletlerin değil firma ve bireylerin de dönemi olacak. Fakat bunun gerçekleşebilmesi için dünya tarafından barışta ve -patlak verirse- savaşta bu alanlarda geçerli olacak yönetim sistemleri oluşturulmalı. Uzay çalışmaları şimdiye kadar çoğunlukla yayıncılık ve seyrüsefere yönelik uydu iletişimine odaklandı. Şimdi iki şey değişiyor. Birincisi, jeopolitik, insanları Dünya'nın küçük yörüngesinin ötesine geçmeye itiyor. Çin, 2035'te Ay'a insan göndermeyi planlıyor. Donald Trump yönetimi 2024'te Amerikalıların tekrar orada olmasını istiyor. Azalan maliyetler, bu şekilde hava atmayı her zamankinden daha ucuz hale getiriyor. Apollo bugünün parasıyla yüzlerce milyar Dolar'a mal olmuştu. Şimdi ise, sadece biletler on milyarlarca Dolar ediyor. [ ... ] Uzayı romantik bir Vahşi Batı ya da insanoğlunun zincierlerini kırıp geleceğini yeniden çizebileceği bir sınır gibi göstermek yanlış. Uzayın vaad ettiklerinin gerçekleşebilmesi için yönetişim şart. Dünyanın çelik kalıp ve soya ticaretine ilişkin kurallarda bile anlaşamadığı bir ortamda bu zor bir iş gibi görünebilir. Fakat bu başarılamazsa, Dünya'nın ötesindeki büyük potansiyelden yararlanmak en iyi ihtimalle 50 yıl daha gecikecek. En kötü ihtimalde ise, dünyanın sorunlarına bir de uzay eklenebilir. |