1600-luvulla termi ’karnevaali’ leviää Euroopassa tarkoittamaan juhlia, joille on ominaista pukeutuminen naamiaisasuihin, kulkueet, omaa hierarkiaansa noudattavan irvihallinnon muodostaminen sekä ylenmääräinen syöminen ja juominen. Keskiajalla puhuttiin paaston aaton vietosta, jolloin sai vielä kerran juhlia riehakkaasti runsaan ruuan ja juoman merkeissä, minkä jälkeen tuhkakeskiviikkona siirryttiin roomalaiskatoliseen paastonaikaan, jolla valmistauduttiin pääsiäiseen. Yksi ’karnevaali’-sanan selityksistä perustuu ylenpalttisen juhlinnan ja sitä seuraavan paaston suhteeseen: ’carne vale’ merkitsee lihan hyvästelyä. Toinen selitys lähtee siitä, että sanan oletetaan olevan johdettu carrus navalis -sanaparista, joka merkitsee paastonalusaikaan pitkin katuja kiskottuja laivavaunuja, joiden kyydissä oli naamiaisasuihin pukeutuneita juhlijoita.
Karnevaali Alankomaissa
Karnevaali on juhla, joka hallitsee arkielämää kolmen päivän ajan etenkin Limburgin ja Pohjois-Brabantin provinsseissa. Karnevaalin juhlijat kulkevat naamiaisasuissa pitkin katuja ja hakevat toistensa seuraa baareista ja juhlasaleista. Juhlapaikat on koristettu naamioin ja serpentiinein, ja juhlamusiikilla on oma karnevaalirepertoaarinsa.
Juhlinnan ajankohta riippuu pääsiäisen vuosittain siirtyvästä päivämäärästä. Seitsemäs sunnuntai ennen pääsiäissunnuntaita on karnevaalisunnuntai. Karnevaalilauantaina tai -sunnuntaina lukuisat karnevaaliprinssit ottavat rituaalisesti vallan porvarillisilta vallanpitäjiltä kolmeksi päiväksi kylissä ja kaupungeissa (vallansiirto tai avaintenluovutus) ja juhlivat alamaistensa eli karnevaalinviettäjien kanssa väliaikaisen narrivaltakuntansa perustamista. Karnevaalin juhlijat pukeutuvat haluamiinsa asuihin ja valtaavat kadut ja kahvilat kolme päivää kestävän karnevaalihuuman vallassa. Yhtenä kolmesta karnevaalipäivästä kaduilla kulkee karnevaaliprinssin riemukulkue. Ja karnevaalitiistaina puolenyön aikaan monilla aukioilla narrivaltakunnalle ja sen prinssille jätetään kollektiiviset jäähyväiset toimittamalla päätösrituaali. Silloin karnevaalimaskotit ja symbolit poltetaan, haudataan tai hukutetaan. Tuhkakeskiviikkona palataan takaisin arkeen.