Glossary entry

English term or phrase:

lipid numbers

Dutch translation:

vetzuurcodes

Added to glossary by Barend van Zadelhoff
Jan 6, 2023 12:49
1 yr ago
20 viewers *
English term

lipid numbers

English to Dutch Science Chemistry; Chem Sci/Eng patent application
Ik ben een octrooiaanvraag aan het vertalen, en heb een tabel die erg veel lijkt op die bij: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_saturated_fatty_acids

zie de kopjes in de tabel:

"Common Name | Systematic Name | Structural Formula | Lipid Numbers"

es wikiedia: Números de lípido [letterlijke vertaling]
fr wikipedia: Numéro CAS [dus: "CAS-registratienummers" of "CAS-nummers"]

----

see also: https://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_acid

"Lipid numbers"



"Lipid numbers take the form C:D,[10] where C is the number of carbon atoms in the fatty acid and D is the number of double bonds in the fatty acid. … "

Alle suggesties zijn zeer welkom, aangezien ik niet veel hits krijg voor "lipidennummers" of iets dergelijks.
Change log

Jan 11, 2023 13:06: Barend van Zadelhoff Created KOG entry

Discussion

Michael Beijer (asker) Jan 8, 2023:
bedankt jongens! Ik denk dat ik toch maar "vetzuurcodes" ga gebruiken.

Proposed translations

1 day 17 hrs
Selected

vetzuurcodes

"Lipid numbers take the form C:D,[10] where C is the number of carbon atoms in the fatty acid and D is the number of double bonds in the fatty acid."

Die code voor vetzuren werkt als volgt:
het getal na de C geeft het totaal aantal koolstofatomen in de keten,
het getal na de dubbele punt geeft het aantal dubbele bindingen in de keten

http://home.kpn.nl/reijhamer/voor Bing.htm


I will what I found in the 'reference comments' submit as an answer.

Since it is has become clear to me that the use of 'lipid numbers' in English and the use of 'vetzuurcodes' in Dutch are equivalent in methodology.

There is only a minor difference in notation: a "C" is added to the first number in the naming, but not always (see below).

Naming of fatty acids

Trivial
Systematic
Δx
n−x (or ω−x)
Lipid numbers

Lipid numbers take the form C:D,[10] where C is the number of carbon atoms in the fatty acid and D is the number of double bonds in the fatty acid. If D is more than one, the double bonds are assumed to be interrupted by CH 2 units, i.e., at intervals of 3 carbon atoms along the chain. For instance, α-Linolenic acid is an 18:3 fatty acid and its three double bonds are located at positions Δ9, Δ12, and Δ15. This notation can be ambiguous, as some different fatty acids can have the same C:D numbers. Consequently, when ambiguity exists this notation is usually paired with either a Δx or n−x term

Examples of lipid numbers:
- 18:3
- 18:3n3
- 18:3, cis,cis,cis-Δ9,Δ12,Δ15
- 18:3(9,12,15)

https://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_acid#Nomenclature

Die code voor vetzuren werkt als volgt:

het getal na de C geeft het totaal aantal koolstofatomen in de keten,

het getal na de dubbele punt geeft het aantal dubbele bindingen in de keten

en het getal na n- geeft het nummer van het koolstof atoom waar de eerste dubbele binding begint, gerekend vanaf het CH3 uiteinde.

Examples of 'vetzuurcodes':
C18:3, n-3
C20:5, n-3
C20:4, n-6


http://home.kpn.nl/reijhamer/voor Bing.htm

By the way, in the Wiki link the "C" is left out:

Hieronder staan een aantal veelvoorkomende vetzuren vermeld. Tevens staan vermeld de lengte van het molecuul (aantal koolstofatomen), het type (cis of trans) en de locatie van de dubbele bindingen, alsmede enkele voedingsmiddelen waarin het vetzuur vaak voorkomt. Bij de locatie van de dubbele binding wordt er geteld vanaf de carboxylgroep, dat koolstofatoom heeft nummer 1. Een 9 (of delta-9) houdt in dat de binding tussen de koolstofatomen 9 en 10 een dubbele binding is.

Examples of 'vetzuurcodes':

18:1,c9
18:2,c9t11
18:2,c9c12
18:3
22:6

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vetzuur




--------------------------------------------------
Note added at 2 days 7 hrs (2023-01-08 19:53:39 GMT)
--------------------------------------------------

Interesting:

Fatty acid code

A notation specific for fatty acids with unbranched chain, that is as precise as the IUPAC one but easier to parse, is a code of the form "{N}:{D} cis-{CCC} trans-{TTT}", where {N} is the number of carbons (including the carboxyl one), {D} is the number of double bonds, {CCC} is a list of the positions of the cis double bonds, and {TTT} is a list of the positions of the trans bonds. Either list and the label is omitted if there are no bonds of that type.

Thus, for example, the codes for stearic, oleic, elaidic, and vaccenic acids would be "18:0", "18:1 cis-9", "18:1 trans-9", and "18:1 trans-11", respectively. The code for α-oleostearic acid, which is "(9E,11E,13Z)-octadeca-9,11,13-trienoic acid" in the IUPAC nomenclature, has the code "18:3 trans-9,11 cis-13"

https://en.wikipedia.org/wiki/Triglyceride
Something went wrong...
4 KudoZ points awarded for this answer. Comment: "I used this in the end."
8 mins

lipidegetallen

In het NL kan het ook letterlijk vertaald worden. Levert inderdaad niet veel hits op, maar dit is volgens mij wel de juiste term.
Er bestaat ook "lipidengetal", maar dit klopt niet met de spellingsregels (omdat het meervoud zowel met s als met n kan).
Example sentence:

Oliezuur is een van nature voorkomend vetzuur in verschillende dierlijke en plantaardige vetten en oliën. Het is een geurloze, kleurloze olie, maar commerciële monsters kunnen gelig zijn. In chemische termen wordt oliezuur geclassificeerd als een enkelv

Lipidengetallen hebben de vorm C : D , [10] waarbij C het aantal koolstofatomen in het vetzuur is en D het aantal dubbele bindingen in het vetzuur.

Note from asker:
Bedankt Michiel, ja ik denk dat ik er “lipidegetallen” van ga maken. Trouwens, dat stringfixer.com is een zeer mysterieuze site. Ik kan er niet achter komen wie (of wat) erachter staat. Volgens mij staat er veel materiaal op dat een machinevertaling is van Wikipedia. Er zijn tientallen van die Wikipedia-klonen, allemaal machine vertaald vanuit bijv. de Engelse versie.
Peer comment(s):

agree Edith van der Have
1 min
disagree Leo te Braake | dutCHem : Oneens om twee redenen: Het 1) gaatom een karakterisering van verzuren, niet van lipiden (=esters van vetzuren) 2) er staat een dbbele punt in. Dan is getal een verkeerd gekozen woord/
10 hrs
Something went wrong...

Reference comments

1 hr
Reference:

lipid number = vetzuurcode ?

Fig.1: Arachidonzuur bestaat uit 20 koolstofatomen en bevat 4 dubbele bindingen. Dit noteert men als C20:4.

Bij de eerste methode begint men te tellen vanaf de carboxylgroep. De eerste dubbele binding bevindt zich dan op het vijfde koolstofatoom. De notatie wordt dan C20:4 (Δ5,8,11,14).
Bij de tweede methode telt men vanaf het methyl einde(ω-koolstof). De eerste dubbele binding bevindt zich dan op het zesde koolstofatoom. De notatie wordt dan C20:4 n6 (uit: Wallis et al, 2002).

https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/274/318/RUG01-00...

De eigenschappen van vetzuren worden bepaald door het aantal koolstofatomen waaruit ze bestaan en het wel of niet aanwezig zijn van dubbele bindingen in de scheikundige structuur.

Code
Met behulp van een speciale code onderscheiden we de vetzuurmoleculen. Zo is C16:0 een vetzuur met 16 koolstofatomen en 0 dubbele verbindingen. En is C18:3 een vetzuur met 18 koolstofatomen en 3 dubbele verbindingen. In de natuur komen hoofdzakelijk vetzuurketens voor met een even aantal koolstofatomen.

Omega 3, -6 en -9
Omega-vetzuren worden zo genoemd omdat aan de andere kant van het vetzuur wordt begonnen met het tellen van de dubbele bindingen. Elk vetmolecuul heeft twee uiteinden. Het uiteinde met de zuurstofatomen wordt de carboxylgroep genoemd (de ‘zure kant’). De andere kant is het methyleinde, waar het laatste koolstofatoom uit de keten drie waterstofatomen aan zich gebonden heeft. Dit wordt ook wel de omega-kant genoemd. Een omega 3-vetzuur is een meervoudig onverzadigd vetzuur, waarbij de eerste dubbele binding zich op het derde koolstofatoom bevindt, gerekend vanaf het methyleinde. Een andere veelvoorkomende benaming voor omega-3 vetzuur is dan ook n-3 vetzuur. Een belangrijk omega 3-vetzuur is alfa-linoleenzuur (ALA). ALA heeft een ketenlengte van 18 koolstofatomen met 3 onverzadigde bindingen (C18:3, n-3). Andere belangrijke omega-3 vetzuren zijn eicosapentaeenzuur (EPA; C20:5, n-3) en docosahexaeenzuur (DHA; C22:6, n-3).

https://mvo.nl/kenniscentrum/veelzijdig/scheikundige-structu...

N.B. Die code voor vetzuren werkt als volgt:

het getal na de C geeft het totaal aantal koolstofatomen in de keten,

het getal na de dubbele punt geeft het aantal dubbele bindingen in de keten

en het getal na n- geeft het nummer van het koolstof atoom waar de eerste dubbele binding begint, gerekend vanaf het CH3 uiteinde.

Bij de in de natuur voorkomende vetzuren hebben de dubbele bindingen bijna altijd de cis- configuratie.

Example: Er zijn mensen die beweren dat er in onze voeding relatief te weinig omega-3 vetzuren zitten. Deze vetzuren komen in ieder geval minder vaak voor dan de omega-6 vetzuren. In sommige plantaardige oliën, zoals raapzaadolie en vlaszaadolie, zit alfa-linoleenzuur, (in het Engels: alpha-linolenic acid (ALA)), code C18:3 n-3 (alle dubbele bindingen weer cis-).

http://home.kpn.nl/reijhamer/voor Bing.htm

Stearinezuur is een vettige vaste stof. De vetzuurcode bedraagt C18:0. Het eerste getal (18) geeft het aantal koolstofatomen aan, het tweede het aantal dubbele bindingen, in dit geval nul.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stearinezuur

Hieronder is de structuurformule getekend van -linoleenzuur. Onder
de structuur is de officiële IUPAC nummering van de koolstofatomen
weergegeven met de karakteristieke zuurgroep op nummer 1. Boven
de structuur staat de nummering vanaf de vetzuurstaart (w )
weergegeven zoals die in de vetzuurcodering wordt toegepast.

De code voor dit vetzuur is dan C 18:3 -6.

Geef de vetzuurcode voor de stof 10,13,16-nonadecatrieenzuur.
(help: Binas tabel 66)

https://www.uu.nl/sites/default/files/sk-vwo-docentinsectie-...

--------------------------------------------------
Note added at 2 hrs (2023-01-06 15:06:31 GMT)
--------------------------------------------------

oliezuur

Codering vetzuren

De carbonzuren die veresterd zijn aan oliën en vetten hebben koolstofketens die langer zijn dan 14 gekoppelde koolstofatomen. Om deze zogeheten vetzuren makkelijk te karakteriseren hebben ze een code meegekregen. In deze code staat hoeveel koolstofatomen ze bevatten, hoeveel dubbele bindingen ze bevatten en waar deze dubbele bindingen zich bevinden. Zo is de code voor oliezuur: C 18:1 w-9. Dit betekent dat oliezuur 18 koolstofatomen bevat en 1 dubbele binding. Deze dubbele binding bevindt zich na het 9e koolstofatoom gerekend vanaf de staart (w) van het vetzuur (dus niet vanaf de zuurgroep). Omdat alle natuurlijke vetzuren een cis-orientatie rond hun dubbele bindingen hebben hoeft dit niet meer expliciet te worden weergegeven in de code.

https://www.uu.nl/sites/default/files/sk-vwo-docentinsectie-...

--------------------------------------------------
Note added at 11 hrs (2023-01-07 00:04:55 GMT)
--------------------------------------------------

Compare 'vetzuurcode' with 'lipid number':

Lipid numbers

Examples:
18:3
18:3n3
18:3, cis,cis,cis-Δ9,Δ12,Δ15
18:3(9,12,15)

Explanation
Lipid numbers take the form C:D,[10] where C is the number of carbon atoms in the fatty acid and D is the number of double bonds in the fatty acid. If D is more than one, the double bonds are assumed to be interrupted by CH
2 units, i.e., at intervals of 3 carbon atoms along the chain. For instance, α-Linolenic acid is an 18:3 fatty acid and its three double bonds are located at positions Δ9, Δ12, and Δ15. This notation can be ambiguous, as some different fatty acids can have the same C:D numbers. Consequently, when ambiguity exists this notation is usually paired with either a Δx or n−x term.[17] For instance, although α-Linolenic acid and γ-Linolenic acid are both 18:3, they may be unambiguously described as 18:3n3 and 18:3n6 fatty acids, respectively.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_acid

--------------------------------------------------
Note added at 11 hrs (2023-01-07 00:09:07 GMT)
--------------------------------------------------

Compare:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_acid
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vetzuur

Vetzuur Aantal C Vetzuurcodering Dubbele bindingen (plus: omeganotatie) Komt onder andere voor in

Linolzuur 18 18:2,c9c12 Cis-9,12 (ω-6,9) Saffloerolie, zonnebloemolie, maisolie, sojaolie, arachideolie
Alfalinoleenzuur (ALA) 18 18:3 Cis-9,12,15 (ω-3,6,9) Lijnzaadolie, walnootolie, canolaolie, perillazaadolie, hennepzaadolie
Eicosapentaeenzuur (EPA) 20 20:5 Cis-5,8,11,14,17 (Omega-3) Visolie
Docosahexaeenzuur (DHA) 22 22:6 Cis-4,7,10,13,16,19 (Omega-3) Visolie
Peer comments on this reference comment:

agree Leo te Braake | dutCHem : Ik heb in mijn vroegere leven deze identificatie nooit ontmoet. Het gebruik van 'getal' in deze term vind ik niet aantrekkelijk, omdat een getal geen dubbele punt pleegt te bevatten. Code heeft deze beperking niet.
8 hrs
Where English uses 'lipid numbers' Dutch uses 'vetzuurcodes'. See added references.
Something went wrong...
Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search